در حالی که اروپا این روزها به شدت برای اسکان پناهندگان اوکراینی تلاش می کند، در سایه بی توجهی های مقامات بروکسل غرق شدن یک قایق حامل پناهجویان از لیبی در مسیر اروپا در دریای مدیترانه منجر به مرگ بیش از ۹۰ پناهنده شد.
در حالی که این روزها خبرهای زیادی درباره هجوم پناهندگان اوکراینی به کشورهای اروپایی و تلاش مقامات این اتحادیه برای اسکان و رفع سریع نیازهای آن ها منتشر می شود، اما از سوی دیگر بی توجهی اروپاییان به پناهندگانی که از مناطق بحرانی خاورمیانه به اروپا می آیند به قیمت از دست رفتن جان شمار زیادی از این قشر مظلوم و بی پناه تمام می شود. این گونه سیاست های دوگانه اروپا در قبال مسئله پناهندگان بسیار قابل تامل است.
روزنامه “تاگس اشپیگل” با استناد به اطلاعات ارائه شده از طرف سازمان ملل و سازمان پزشکان بدون مرز از مرگ ده ها پناهجو در دریای مدیترانه بر اثر غرق شدن قایق حامل پناهجویان که از لیبی به سمت اروپا حرکت می کرد خبر داد.
“فیلیپو گراندی”، کمیسر عالی آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد در توییتر نوشت: «بیش از ۹۰ نفر در فاجعه دیگری در دریای مدیترانه جان خود را از دست دادند.”
بر اساس اطلاعات سازمان امدادرسانی پزشکان بدون مرز، روز شنبه یک کشتی تجاری چهار نفر از این پناهجویان غرق شده در دریای مدیترانه را نجات داد. نجاتیافتهها گزارش دادند که حداقل چهار روز در یک قایق با ۱۰۰ سرنشین روی آّب ها بودند. حدود ۹۶ نفر در اثر این سانحه غرق شدند. این قایق مملو از پناهندگان، از سمت لیبی به اروپا در حال حرکت بود.
سازمان پزشکان بدون مرز اعلام کرد که بازماندگان به شدت نیاز به محافظت و مراقبت دارند. این سازمان تاکید کرد که این بازماندگان نباید به لیبی بازگردانده شوند. بر این اساس هیچ یک از بازماندگان نباید به مکانی بازگردانده شوند که در معرض خطر زندان، آزار و بدرفتاری قرار دارند.
لیبی یک کشور ترانزیت مهم برای مهاجران و پناهندگانی از آفریقا و خاورمیانه است که می خواهند از دریای مدیترانه به اروپا بروند. وقتی پناهجویان به این کشور بحران زده آفریقای شمالی بازگردانده می شوند در کمپ های بازداشت اسکان داده می شوند. فعالان حقوق بشر بارها از شرایط موجود در این مراکز انتقاد کرده اند.
“گراندی” از اتحادیه اروپا خواست وارد عمل شود. وی در این باره گفت: اروپا نشان داده است که قادر است سخاوتمندانه و به طور موثر چهار میلیون پناهنده را از اوکراین را بپذیرد. اکنون باید فوراً به این فکر کند که چگونه این مورد را برای سایر پناهندگان و مهاجران نیازمند هم اعمال کند.
اروپا همواره تلاش می کند با همکاری لیبی از هجوم پناهجویان مظلوم خاورمیانه که از جمله به دلیل سیاست های مقامات این اتحادیه آواره شده اند به این اتحادیه جلوگیری کرده و آن ها را به کشورهای مبدا بازگرداند.